Kokulu Ada Cunda

Kokulu Ada Ayvalıkta oturup denizi seyrederken tanışırsınız hemen Cundayla, deniz kenarında yürüyen Ayvalıkla henüz tanışmış herkesin dilinde aynı soru vardır; -Karşısı Cunda Adası mı? Denizin kenarından Cundaya doğru yola çıkar, iki adayı bağlayan köprülerden geçtiğiniz an bambaşka bir kültüre tanıklık edeceğinizi hissedersiniz.. Cunda adası, Alibey adası, bütün isimlerinin bir hikayesi vardır bu adanın; eski bir ismi olan ''Moshinos'' yani Kokulu Ada ismini güzel çiçek kokularından almıştır. Adaya vardığınızda sizi karşılayan deniz,balık ve çiçek kokuları adeta Cundaya hoşgeldin der.. Mübadele öncesi eski bir yunan adası olan Cunda adasını gezerken ; birbirini selamlayan eski taş evlerin sıralandığı dar sokakları, görkemli Tarksiyarhis Klisesini , tarihi yel değirmenlerini görebilirsiniz. 4 mevsim hizmet veren otelimiz ile, Cundanın her mevsim farklı güzelliklerini keşfedebilir, yılın her ayı misafirimiz olabilirsiniz:) Gitme vaktini gösterdiğinde saatler, inceden bir hüzün çöker yüreklere… Masal tadındaki renkleriyle Cunda, ‘Beni bırakma’ der.

Yeme İçme

Koruk Ekşili Zeytinyağlı Bamya yiyin! Su Ürünleri Kooperatifi’nde gelen balıkçı teknelerini seyrederek Adaçayı için! Siyah zeytini meze yapıp Cunda Bakla yiyin! Ege mezeleri ile rakı için! Ayvalık körfezine özgü balık Papalina’yı yiyin! Tulum peynirli ve tarla domatesli gerçek Ayvalık Tostu’nu deneyin! Ayvalık’a özgü sakızlı kurabiye, tuzlu çubuk ve lor tatlısını tadın! Şeytan’ın Kahvesi’nde Koruk Suyu için! İlkbahar ve Sonbahar’da Akkız, İzvinya ve diğer Ayvalık otlarını tadın! Midilli Mübadilleri’ne özgü Ada Köfte’yi deneyin! Coğrafi işaretli Ayvalık Zeytinyağı’nı tadın! Mübadil tatlısı Lor Baklavası’nı deneyin! Ayvalık çerezi kumda yapılmış Girit Leblebisi’ni tadın! Koyun sütünden yapılmış Kelle(Sepet) Peyniri ve Lor’u deneyin! Zeytinyağlı kabak çiçeği dolması yiyin! Hasat zamanı yeni toplanmış Kırma Zeytin’i tadın! Nisan ayında yararları saymakla bitmeyen Cunda Enginarı yiyin! Ekim ayında erken hasat Taze Zeytinyağı’nı tadın! Kış aylarında benzersiz lezzet Karadiken’i deneyin!

Görülecek Yerler

Agios Yannis Kilisesi (Sevim-Necdet Kent Halk Kitaplığı)

Cunda Taksiyarhis Kilisesi (Rahmi Koç Müzesi)

Tarihi Ayvalık Evleri 100-150 yıllık geçmişiyle Ayvalık evleri Anıtlar Kurulu tarafından koruma altına alınmıştır. Büyük bir bölümü tescillenmiş olan neo-klasik yapılar sarımsak taşı ve ahşabın uyumunu görebileceğiniz benzersiz bir görsel şölen sunar. Evlere, Ayvalık sokaklarında kaybolarak ulaşabilirsiniz.

Şeytan Sofrası Şeytan’ın ayak izini bıraktığı yer olduğuna inanılan Şeytan Sofrası benzersiz bir seyir noktasıdır. Şeytan Sofrası’na Ayvalık merkezden 15 dakika sürüş mesafesi ile ulaşabilirsiniz. Ayvalık Ayazması Kentin içindeki en ünlü ve en önemli dini yapı Panagia Phaneromeni Ayazması idi. Panagia’nın İkona’sı bir rüyanın sonrasında yapılan bir kazı ile 28 Haziran 1852 yılında bulundu. Buraya 1867 yılında Khioslu Kaptan Mihalis Papazis’in harcamalarıyla bir ayazma yapıldı. İlk ayazma 1890 yılında bozularak aynı yılda üzerine daha büyük bir ayazma inşa edildi. Panagia Phaneromeni Ayazması kentin dini yaşantısında 1920 yılına kadar egemen oldu. Panagia Phaneromeni Ayazması 1922’den sonra, bölgenin tümüyle Türklerin eline geçmesiyle etkinliğini tamamen yitirdi. 2016 senesinde başlanan tadilat sonucu Ayazma ziyarete açıldı. Ayvalık sahilden 5 dakika yürüyüş ile ulaşabilirsiniz.

Agai Ianni Kilisesi (Saatli Cami) Agai Ianni Kilisesi, Mübadele öncesi bölgede yaşayan Ortodoks Hıristiyan kesim tarafından inşa edilmiştir. Mübadele sonrası, 1928 senesinden itibaren Saatli Cami adıyla Müslümanların hizmetine sunulmuştur. Ayvalık’ta yaşayan farklı inanç ve kültürlerin en önemli temsillerinden biridir. Ayvalık sahilden 5 dakika yürüyüş ile ulaşabilirsiniz. Taksiyarhis Anıt Müzesi Ayvalık’ın ilk kilisesi olan Taksiyarhis Kilisesi, 16.YY sonu ile 17.YY başında inşa edildiği tahmin edilmektedir. Kilise, 1753 yılında büyütülmüş ve 1844’te yeniden inşa edilmiştir. 2013 yılından itibaren Taksiyarhis Anıt Müzesi adıyla ziyarete açılmıştır. Ayvalık sahilden 5 dakika yürüyüş ile ulaşabilirsiniz. Yeniçarahori Köyü